Akiyama Karate - Piet De Mey
Intro Intro Intro Intro Intro

Pieter De Mey

Portret van Pieter De Mey

Over Pieter

Voorzitter Akiyama
2e Dan


Gepensioneerd Hoofdcommissaris Federale Politie

Piet is nu meer dan 46 jaar lid van Koninklijke Akiyama Karate Club. Op 24 oktober 1982 behaalde hij zwarte gordel 1e Dan en rond 2000 behaalde hij zijn 2e Dan. Naast zijn blijvende inzet voor de club, was hij jarenlang actief binnen de federatie.

Afgestudeerd als licentiaat Wetenschappen-Aardrijkskunde en licentiaat Planologie aan de RUG begon Piet eerst aan een leraarscarrière, maar hij ambieerde misdaad onderzoeker te worden en kwam zo terecht in 1979 bij de toenmalige Gerechtelijke Politie bij de Parketten die in 2001 werd opgeslorpt in de grote toenmalige politiehervorming. Zo kwam hij terecht bij de Federale Gerechtelijke Politie waar hij tot het einde van zijn carrière aan verbonden bleef.

In deze opeenvolgende politiekorpsen had Piet de leiding over talrijke gerechtelijke onderzoeken die zich afspeelden in het milieu van de georganiseerde criminaliteit. Hij maakte er een mooie carriè re met onder meer een stage bij de FBI-Academie in Quantico (VS) en een aanstelling als Politie verbindingsofficier in Parijs van 1996 tot 2014 met als kroon op het werk een benoeming tot Hoofdcommissaris van Politie bij de nieuwe Federale Politie op 1 april 2001.

Na het vervullen van diverse verantwoordelijke functies beëindigde hij zijn carrière op 1 oktober 2015.

Piet(er) weet als geen ander dat een gedegen kennis van het karate een belangrijke steun is voor een lid van de politie om met meer zelfvertrouwen bepaalde confrontaties tegemoet te zien en af te handelen. De aspecten van controle van emoties en het respect voor de “tegenstander”, zoals men dat leert bij het beoefenen van karate, speelden hierbij een niet te onderschatten rol.

Club

Piet is van alle markten thuis in het karate, van beoefenaar tot lesgever van vooral de beginnende karateka´s. Hij nam ook deel aan verscheidene stages die werden geleid door Hoge Belgische en Japanse karatemeesters. Later was hij actief als bestuurslid en vanaf september 2018 als voorzitter.

Naast het zelf beoefenen van karate was hij ook een bezige bij zoals bij het mede-organiseren van clubfeesten en stages met o.m. een Roland Habersetzer als bekende stagemeester. Van planner/organisator tot ook chef kok. Piet kan de perfecte spaghetti maken.

Federatie

Piet is ook een gewaardeerde figuur binnen de Belgische en Vlaamse karatewereld waar hij verscheidene jaren de functie uitoefende van Voorzitter van het Provinciaal Comité Oost-Vlaanderen. Hij trad ook diverse malen op als speaker voor andere clubs bij hun evenementen organisaties zoals bv 'Nacht van de gevechtsporten' in Dendermonde.

Foto's

Pieter De Mey Pieter De Mey Pieter De Mey